Muistatteko, kun Sipilän hallitus päätti kokoomuksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla uudistaa eli leikata ammatillisesta koulutuksesta historiallisesti 190 miljoonaa euroa?

Hallituksen vastuuttoman politiikan johdosta ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja on karsittu, lähiopetusta vähennetty, opetuspisteitä suljetaan ja opettajia irtisanotaan. Tästä saamme lukea ja kuulla lähes viikottain, kun opiskelijat ja opettajat kertovat arjestaan. Opiskelijoita hämmentää, kuinka opetusmäärä on tippunut dramaattisesti ja koulupäivät saattavat kestää vain muutamia tunteja päivässä. Monella esimerkiksi perjantait ovat täysin etäopiskelua kotoa käsin.

Massiiviset leikkaukset ovat avanneet vaarallisen syrjäytymisen polun monelle toisen asteen opiskelijalle. Koulupudokkuus on lisääntynyt ammatillisessa koulutuksessa noin kolmella prosenttiyksiköllä viimeisen parin vuoden aikana. Amis 2018 -tutkimuksen mukaan noin puolet opiskelijoista toivovat, että opettajilla olisi enemmän aikaa keskustella opiskelijoiden kanssa heidän asioistaan. 40 prosenttia opiskelijoista puolestaan toivoo, että opinto-ohjaajalla olisi enemmän aikaa keskustella heidän kanssaan.

Suomi pärjää vain osaamisella, eikä meillä ole varaa luoda syrjäyttäviä rakenteita. Suomessa on noin 66 000 koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevaa 15–29-vuotiasta nuorta. Putoaminen koulutuksen tai työn piiristä heti nuorena on inhimillisesti raskasta ja yhteiskunnalle kestämätöntä. Yhteiskunnalle nuorten syrjäytymisen on arvioitu maksavan jopa 3,2 miljardia euroa vuodessa.

Koulutuksen merkitys syrjäytymisen ehkäisyssä on suuri. Koulutustaso vaikuttaa merkittävästi yksilön työllisyysnäkymiin myös pitemmällä aikavälillä. Heikoimmassa asemassa työllistymisen suhteen ovat nuoret, joilla ei ole lainkaan perusasteen jälkeistä tutkintoa. Juuri sen takia erityisesti ammatillinen koulutus on avain asemassa syrjäytymisen ehkäisyssä.

Seuraavan hallituksen velvollisuus on pelastaa ammatillinen koulutus siitä kriisistä, johon se on viimeistään Sipilän hallituksen aikana ajautunut.

Hallituskaudella 2019-2023 tulee toteuttaa seuraavat toimenpiteet:

– Palautetaan opettajat ammatillisiin oppilaitoksiin ja turvataan riittävät resurssit lähiopetukselle.

Ammatillisen koulutuksen uudistuksen jälkeen kouluissa pärjäävät vain kaikista omatoimisimmat oppilaat. Opintojen sujumisen ja keskimääräisen viikottaisen lähiopetuksen määrällä on suora suhde. Lähiopetus mahdollistaa myös opetuksen räätälöimisen oppilaiden tarpeiden mukaan. Yksinäisyys, kiusatuksi ja syrjityksi tulemisen kokemukset ovat riskitekijöitä opintojen keskeyttämiselle. Lähiopetuksessa tapahtuva ryhmäyttäminen on tehokasta kiusaamisen ennaltaehkäisyä.

– Toteutetaan maksuton toinen aste kaikille opiskelijoille iästä riippumatta.

Toiselle asteelle hakeutuminen on ensimmäinen askel tulevaisuuden unelmien toteutumiseen. Jokaisella tulee olla aito mahdollisuus valita itselleen sopiva ja mielekäs koulutusala lompakon paksuudesta riippumatta. Pelastakaa Lapset ry:n kyselyn mukaan lähes 60 prosentille oppilaista toisen asteen opintojen kustannukset ovat aiheuttaneet taloudellisia haasteita. Joka neljäs toisen asteen keskeyttänyt kertoo, että opintojen keskeyttämiseen on vaikuttanut heikko rahatilanne. Rahan puute ei saa vaikuttaa siihen, saako nuori suoritettua opintonsa loppuun.

– Aloitetaan tukiopinto-ohjaus yläkoulussa ja jatketaan sitä toisen asteen ensimmäisen vuoden loppuun asti.

Taataan kaikille ammattitaitoinen ja riittävästi resursoitu opinto-ohjaus, joka tukee sujuvaa koulunkäyntiä, oman polun löytämistä sekä esittelee erilaisia jatko-opintovaihtoehtoja ja purkaa eri aloihin liittyviä ennakkoluuloja ja sukupuolittuneisuutta. Nuoren yhteys tuttuun opinto-ohjaajaan katkeaa usein nivelvaiheessa ja yhteistyö uuden opinto-ohjaajan kanssa alkaa vasta toisella asteella. Tämä kasvattaa riskiä koulupudokkuuteen sekä syrjäytymiseen. Tarjotaan tukiopinto-ohjausta oppilaille, joilta puuttuvat jatkosuunnitelmat peruskoulun jälkeen, joilla on motivaatio-ongelmia tai heikot mahdollisuudet saada toisen asteen opiskelupaikka.

fbkansivalmis

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s