Tänään vietetään kansainvälistä intersukupuolisuuden päivää, jonka on tarkoitus lisätä tietoa intersukupuolisuudesta.

43496527_10155774082848344_594469399851696128_n.png

Käsitteellä intersukupuolisuus kuvataan laajaa joukkoa erilaisia kehon variaatioita, joissa henkilön sukupuolen tunnusmerkit, kuten kromosomit, sukuelimet, hormonitoiminta tai muut sukupuolitetut kehonpiirteet, eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset.  Suomessa vauvojen epätyypillisiä sukuelimiä leikataan edelleen kosmeettisin perustein.

Käytännössä tämä tarkoittaa vauvalle tehtäviä kirurgisia toimenpiteitä, jotka eivät useinkaan jää vain yhteen toimenpiteeseen vaan jatkuvat usein läpi lapsuuden loukaten julmasti lapsen kehollista itsemääräämisoikeutta.

Esimerkkitapaus kirurgisesta toimenpiteestä voi olla poika, jolla on lääkärin mukaan liian pieni penis ja tämä muotoillaan vastaamaan naistyypillistä sukuelintä. Jos taas tytöllä on lääkärin mukaan liian suuri klitoris, leikataan edelleen tervettä kudosta pois.

Ei ole todistusaineistoa siitä, että lapset, jotka kasvavat ilman sukuelinten leikkausta olisivat psykologisesti huonommassa kunnossa kuin he, jotka on leikattu. Sen sijaan on todistusaineistoa siitä, että ilman leikkausta kasvaneet intersukupuoliset voivat hyvin.

Suomessa jokainen ihminen on kuitenkin määriteltävä joko mies- tai naissukupuoleen kuuluvaksi, esimerkiksi annettava nimi ja sukupuolen paljastava henkilötunnus. Henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuutta tulisikin arvioida uudelleen.

Epätyypilliset sukuelimet eivät ole sairaus tai aiheuta sairauksia, ne vain näyttävät erilaiselta. Intersukupuolisilla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla tulee olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa ja että jokaisella tulee olla oikeus omanlaiseen kehitykseensä ja siihen, että hänen sukupuoli-identiteettiään ja toiveitaan kunnioitetaan lääketieteellisessä hoidossa.

Jo vuonna 2016 valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunta (ETENE) totesi, että sukupuolen määrittämiseen tähtäävät kosmeettiset kirurgiset toimenpiteet voivat olla turhia ja jopa haitallisia, ja ne voivat aiheuttaa paljon kärsimystä lapselle mutta myös kustannuksia yhteiskunnalle.

ETENE suosittaa, ettei ulkoisia sukupuoliominaisuuksia muokkaavia toimenpiteitä toteuteta ennen kuin lapsi itse voi määritellä sukupuolensa. Rakennepoikkeavuudet, joilla on vaikutusta lapsen terveyteen, on korjattava ajallaan. ETENE suosittaa myös monipuolisen tiedon lisäämistä intersukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta sekä vanhemmille, sote-alan ammattilaisille, varhaiskasvattajille, kouluihin, urheiluseuroille, seurakunnille ja kansalaisjärjestöille ja kaikille lasten parissa toimiville yhteisöille.

Intersukupuolisia lapsia koskeviin hoitokäytänteisiin ovat kiinnitäneet huomiota Euroopan perusoikeusivirasto sekä Euroopan neuvoston ja YK:n ihmisoikeuskomissaarit. Suomessa tulee siirtyä mahdollisimman pian toteuttamaan ETENEn suosituksia.

 

Lue lisää aiheesta:

https://seta.fi/2018/09/06/mita-on-intersukupuolisuus-nyt-ja-mita-se-voisi-olla-vuonna-2030/  

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/miksi-intersukupuolisia-saa-pienena-silpoa-kysyy-veitsin-ja-hormonein-naiselliseksi-muokattu-aksu

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s