Osallistuin eilen Jyväskylän yliopiston yliopistoyhteisöjen järjestämään vaalipaneeliin, jossa keskusteltiin niin korkeakoulujen rahoituksesta kuin opiskelijoiden toimeentulosta ja hyvinvoinnista.

Juontajana toiminut Arto Nyberg esitti meille panelisteille kysymyksen, riittääkö nykyinen 250e suuruinen opintoraha elämiseen.

Taustamuistutuksena, että nykyinen hallitus leikkasi opintorahaa vuonna 2016 86e/kk, joka on yksi Suomen historian kovimpia sosiaaliturvan leikkauksia.

Juuri eilen julkaistiin Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston ylioppilaskuntien yhdessä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen kanssa teettämä selvitys, jossa käy ilmi, että noin puolet pääkaupunkiseudun opiskelijoista elää köyhyysrajan alapuolella.

63 % vastanneista oli nostanut opintolainaa, opintolainan nostamiselle selkeästi tärkein syy oli toimeentulon turvaaminen. Opintotukileikkaukset olivat vaikuttaneet noin joka kolmannen tarpeeseen nostaa lainaa.

Suomessa on siis joukko ihmisiä, joiden perustoimeentulo on niin pientä, että heidät käytännössä ohjataan elämään lainalla. Samaan aikaan ihmetellään, kun korkeakouluopiskelijoiden mielenterveys ja hyvinvointi ovat koetuksella.

Varsinkin, kun samaan aikaan on lyhennetty opintotukikuukausien määrää ja pitäisi valmistua entistä rivakammin pienemmällä toimeentulolla. Selvitys kertookin, että vastanneista opiskelijoista 74% oli työskennellyt viime lukuvuoden aikana ja vastanneista 70% koki työnteon hidastavan opintojen etenemistä.

Vaikuttaa siis siltä, että opintotukiuudistuksen eli leikkausten jälkeenkin suurella osalla opiskelijoista opintojen suorittaminen hidastuu työnteon vuoksi.

Eli kyllä, opintorahaa pitää todellakin nostaa.

Nostetaan opintoraha asteittain minimitoimeentulon tasolle ja pidemmällä aikavälillä siirrytään vastikkeettomaan perustuloon, joka palvelee erityisesti opiskelijoita.

Ei voi olla niin, että korkeakoulutetut valmistuvat työelämään jo valmiiksi uupuneina mietittyään vuosia, kuinka tulla parhaiten toimeen ja valmistua siinä samalla ajallaan.

 

https://www.ksml.fi/kotimaa/Opintorahan-korotus-sai-kannatusta-yliopistov%C3%A4en-vaalipaneelissa-%E2%80%93-Olisi-rehellist%C3%A4-jos-jokainen-joka-esitt%C3%A4%C3%A4-lis%C3%A4yksi%C3%A4-kertoisi-mill%C3%A4-se-rahoitetaan/1321999?fbclid=IwAR1838jHYMWjjS09pTuVA04RG5LuudirIuiMzMKRmgu6uhlrplBAM63WVog#comments

https://hyy.helsinki.fi/fi/media-arkisto/uutiset/selvitys-moni-opiskelija-el%C3%A4%C3%A4-k%C3%B6yhyysrajan-alapuolella-ty%C3%B6ss%C3%A4k%C3%A4ynti-hidastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s