Tänään käynnistyi kansainvälinen rasismin vastainen viikko. Jätin alla olevan valtuustoaloitteen Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa.

 

Valtuustoaloite kaupungin tilojen vuokrauskäytäntöjen eettisen ohjeistuksen laatimiseksi ja tilojen vuokraamisen kieltämiseksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin tai sitä loukkaavien järjestöjen, yhdistysten tai yhteisöjen käyttöön.


Jyväskylän kaupunki on strategiassaan sitoutunut edistämään resurssien viisasta käyttöä avaamalla tilojaan yhä paremmin kaupunkilaisten käyttöön. Kaupungin julkisten tilojen joustava käyttö kirjastoissa ja muissa yhteisöllisissä tiloissa erilaisten tapahtumien, seminaarien, luentojen ja kokousten järjestämiseksi onkin tärkeä kädenojennus erilaisten kulttuuritapahtumien, harrastustoiminnan ja yhteiskunnallisen keskustelun edistämiseksi. Näin voidaan tukea yhteisöllisyyttä ja ihmisten osallisuutta erilaisiin järjestettäviin toimintoihin matalalla kynnyksellä. Samalla tuetaan sanan- ja kokoontumisvapauden, yhteiskuntamme perusoikeuden, toteutumista osana kaupungin toimintaa.


Muuttunut toimintaympäristö on kuitenkin asettanut viranomaistoiminnalle uusia haasteita linjata siitä, minkälaiseen toimintaan ja keskusteluun tiloja voidaan vapaasti vuokrata tai luovuttaa. Hankalia rajanvetotilanteita voi käytännöissä syntyä silloin, kun kyseessä on esimerkiksi uskonnon harjoittamiseen, yhteiskunnallisesti arkoihin eettisiin kysymyksiin tai päihteisiin liittyvää toiminta ja keskustelu. Periaatteita siitä, millaiseen toimintaan kaupungin tiloja voidaan käyttää, olisikin syytä täsmentää.

Muun muassa Jyväskylässä tapahtunut kirjastopuukotus (2013) ja Sokos-tavaratalossa tapahtunut väkivaltainen hyökkäys (2015) todistavat, että kaupungistamme löytyy tahoja, jotka pyrkivät aktiivisesti väkivallan keinoin rajoittamaan sananvapautta ja kylvämään rasismia. Jyväskylä on sitoutunut kaupunkistrategiassaan edistämään asukkaiden yhdenvertaisuutta ja huomioimaan kulttuurisen moninaisuuden. Haluamme tehdä kaikille tahoille selväksi, ettei kaupunkimme hyväksy rasismia tai väkivaltaa eikä ihmisten eriarvoistamiseen ja syrjintään kannustavaa toimintaa.

Rasismin kieltävä lainsäädäntö on olemassa, joten on kohtuullista, että se näkyy myös käytännön toimenpiteissä. Konkreettisena toimenpiteenä tilojen vuokrausta koskeviin ohjeistuksiin tulisi lisätä, ettei tiloja vuokrata YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin tai väkivaltaa kannattavaa toimintaa tai sen suunnittelua harjoittaville yhteisöille.

Esitämme, että Jyväskylän kaupunki luo tarkemmat suunnitelmat tilojensa aktiivisemman vuokrakäytön edistämiseksi kaupunkistrategian mukaisesti sekä laatii eettiset ohjeet julkisten tilojen vuokraustoiminnalle. Lisäksi me allekirjoittaneet esitämme, että Jyväskylän kaupunki tekee periaatepäätöksen siitä, ettei kaupungin hallinnoimia tiloja vuokrata tai anneta YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin tai sitä loukkaavien järjestöjen, yhdistysten tai yhteisöjen käyttöön.

 

Best Dad Ever (3)-1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s