13.3.2020

Muutama sana kuntapolitiikasta.

Yhteiskunnan kuten myös kunnan kehittäminen päättäjän roolissa on maraton muotoinen monen hengen viestijuoksu eikä suinkaan yksin juostava sprinttimatka. Valtakunnan politiikka voi näyttäytyä nykyään yhä vahvemmin pikavoittojen hakemisena sekä muiden virheiden osoittelemisena. Todellisuudessa yhteiskuntaa ja kuntaa kehitetään vakaimmin ja tehokkaimmin yhteistyössä kaikkien toimijoiden kanssa pitkän aikavälin näkymät tiedostaen, historiasta oppien ja yhdessä vastuuta kantaen.

Sain tänään kunnian vastaanottaa tiedon, että Nuorten Suomi ry yhdessä Jyväskylän nuorisovaltuuston kanssa on valinnut minut Jyväskylän vuoden 2019 nuorten asioita edistäväksi päättäjäksi. Kuntapolitiikkaan itse 23-vuotiaana lähteneenä, nuorten moninaista arkea nähneenä ja nuorten erilaisia elämäntilanteita pähkäilleenä tämä lämmittää mieltäni erityisen paljon. 🌷

Kukaan ei kuitenkaan yksin edistä asioita ja saa muutosta aikaan. On ollut ilo toimia nuorisopalveluista vastaavan lautakunnan puheenjohtajana, kun lautakunta itsessään on kantanut joka ikisessä kokouksessa ja päätöksessä huolta ja vastuuta nuorista. Kukaan ei ole ainakaan sivistyslautakunnassa koskaan pitänyt edes pienintäkään puheenvuoroa, jossa nuorten hyvinvoinnista, kasvusta, oppimisesta tai osallisuudesta ei välitettäisi tai ettei sitä huomioitaisi.

Olen nähnyt jokaisen päättäjän silmistä vilpittömän halun edistää nuorten hyvinvointia – ja nähnyt myös sen tuskan, kun talousarvioita laadittaessa pitää koota tuhannen palan palapeliä niin, että kokonaiskuvasta tulisi mahdollisimman ehyt. Olen nähnyt myös sen jatkuvan aivojen raksutuksen, kun pohditaan yhdessä, kuinka nykyisiä toimintamalleja voisi ja tulisi kehittää entistä vaikuttavimmiksi nuorten osalta.

On ollut ilo toimia lautakunnassa, jossa jokaisen puolueen edustajat yksimielisesti halusivat panostaa vuodelle 2020 toimialansa käyttötaloussuunnitelmassa noin 380 000 euroa lisäpanoksia nuorisopalveluihin edellisvuoteen verrattuna – vallitsevaan kuntatalouksien tilaan nähden tämä oli merkittävä panostus. Tämä on mahdollistanut mm. koulunuorisotyön kehittämistä taas askeleen eteenpäin, kehittämään kaupungin digitaalista nuorisotyötä, viemään Nuorten talo -konseptia eteenpäin sekä rekrytoimaan työntekijöitä mm. jalkauttamaan Kasvun maisema-hankkeen hyviä toimintamalleja, joilla ehkäistään nuorten syrjäytymisen polkuja.

Yhdessä pohtiminen olisi täysin näennäistä, jollei itse nuoria osallistettaisi ja kuultaisi päätöksiä tehtäessä. On ensiarvoisen tärkeää, että nuoret itse osallistuvat lautakuntien toimintaan Jyväskylässä ja nykyään nuorisovaltuustolle löytyy myös edustajan paikka itse kaupunginvaltuuston kokouksista. Tämä oli tärkeä päätös valtuustolta syksyllä.Nuoria tulee kuulla ja osallistaa päättäjänä myös muualla kuin valtuustossa tai lautakunnassa. Itse olen ollut iloinen siitä, että moni nuori on uskaltanut laittaa esim. Instassa directillä viestiä ja kertoa ajatuksiaan yhteiskunnasta. Välillä tekee myös ihan hyvää sulautua nuorten joukkoon esimerkiksi Kirkkopuistoon pelailemaan Pokemonia tai Sokoksen kulmalle katsomaan, miten nuoret viettävät perjantaita.

Hieman yllättäen juuri luovuus, innovatiivisuus sekä niin sanotusti ajanhengessä eläminen ja jatkuva yhteiskunnan havainnointi sekä kyky muokata uusia ja rohkeitakin toimintamalleja omaan kaupunkiin sopiviksi ovat hyvin tärkeitä ja keskeisiä ominaisuuksia niin päättäjille kuin viranhaltijoille. On onni, että meillä Jyväskylässä on juuri tällaisia viranhaltijoitakin. Ison kiitoksen nuorten osallisuuden edistämisestä ansaitsee monien loistavien osaajien joukossa esimerkiksi Jyväskylän nuorisopäällikkö Katariina Soanjärvi, kuka on vakuuttanut määrätietoisella ja rohkealla otteellaan lautakunnan useampaan otteeseen.Tulevaisuuden näkymät Jyväskylän nuorten yhä kokonaisvaltaisemman hyvinvoinnin tukemiseksi näyttävät valoisalta ainakin rakenteita tarkasteltaessa.👍 Maailman tämän hetkinen tilanne itsessään ei tietysti paljon hymyilytä talousnäkymien osalta.👎

Jyväskylän kaupungin vuoden 2020 talousarviossa linjattiin, että kaupungin palvelujärjestelmää lähdetään kehittämään poikkihallinnollisesti, asiakaslähtöisesti ja monialaisesti laaja-alaisen kaupungin strategian kärkiä toteuttavan ohjelmatyön kautta.

Nuorten palveluprosessit on yksi kärki ja tärkein asia huomioida nuorisopalveluiden osalta on nimenomaan poikkihallinnollisuus.

Nuoruuden vuosiin mahtuu monenlaisia palveluita, jotka kantavat nuoria eteenpäin tukien nuorten hyvinvointia. Näitä palveluita mahtuu niin sivistyksen toimialalle (niin sivistyslautakunnan kuin kulttuuri- ja liikuntalautakunnan alle) kuin myös sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialalle.

Eri toimialat, omat palvelut, omat toimialakohtaiset budjetit, omat lautakunnat ja omat päättäjät – samat nuoret. 🙋‍♂️🙋‍♀️

Parhaat, oikea-aikaiset ja vaikuttavimmat palvelut sekä taloudellisesti järkevimmin sijoitetut eurot saavutetaan toimialojen ja eri palveluiden yhteistyöllä madaltamalla ja poistamalla niitä raja-aitoja, joita rakenteisiin on historian saatossa muodostunut ja jämähtänyt.

Nuorten palveluprosessien ohjelmatyötä ohjataan luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostuvassa uudessa ohjausryhmässä.

Valtakunnan politiikan pikavoittoja ja kiistelyitä mediasta lukien tämä voi kuulostaa kaukaiselta eikä niin kiinnostavalta.

Pakko kuitenkin sanoa, että tämä on sitä todellisuutta kaiken pintakuohunnan alla, kun palveluita halutaan kehittää aikaan sopiviksi.

Työ tehdään yhdessä – eri puolueiden edustajat yhdessä viranhaltijoiden kanssa, työ on pitkäjänteistä, työ on parhaimmillaan rakenteisiin pureutuvaa ja uutta luovaa.

Muutosta ei koskaan saavuteta yksin. Ei yksi henkilö, ei yksi toimiala, ei yksi puolue.

Rohkaisenkin jokaista nuorta harkitsemaan vuoden 2021 kuntavaaleissa ehdolle lähtemistä – puolueeseen katsomatta! ✅✅✅

Asioiden edistäminen ei todellisuudessa ole sellaista teatteria, mitä hallitus-oppositio politiikka puolueviestintöineen antaa usein ymmärtää – eikä siitä tarvitse itse myöskään tehdä tämän näköistä, jos ei halua. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s