”Puolustan oppilaiden ja opiskelijoiden kasvurauhaa poliittisia ja taloudellisia hyötymispyrkimyksiä vastaan. Tuen kaikkien oikeutta muodostaa itse katsomukselliset ja poliittiset vakaumuksensa.”

Näin todetaan Comeniuksen valassa, joka on opettajan työtä tukeva eettinen ohjenuora, joka muistuttaa, että eettisyys on opettajan profession perusta. Tänään nähty ulostulo Perussuomalaisilta toimijoilta on epäluottamuksen kylvämistä maailman koulutetuimpia opettajia kohtaan. Se, että joku poliittinen toimija kerää nimilistaa opettajista kehottaen kansalaisia ilmiantamaan heitä, on suoranaista pelottelua ja täysin vastuutonta.

Pelottelu taas on yritystä hiljentää.

Näin opettajana voin kertoa, että ei todellakaan ole itsestäänselvyys, että olen mukana politiikassa ja kirjoitan mielipiteistäni julkisesti esim. paikallislehteen. Politiikassa toimiminen ahdistaa opettajana. Mietin todella tarkkaan, mitä voin kirjoittaa vapaa-ajallani. Mietin tätä siksi, että jossain takaraivossa jyskyttää ajatus oppilaani vanhemmasta, joka on hyvin eri mieltä kanssani valtakunnan politiikkaan liittyen.

Pelkään, että se voisi vaikuttaa jonkun heistä mielipiteeseen minusta opettajana heidän lapselleen. Pelkään tätä asiaa samanlailla kuin julkisesti seksuaalivähemmistössä olemista opettajana. Pelkään, että joku muodostaa minusta negatiivisen kuvan opettajana tämän perusteella. Vaikka sillä, mitä olen identiteetiltäni tai mitä mieltä olen sote-uudistuksesta, kuntataloudesta, maahanmuuttopolitiikasta tai nuorisopalveluista, ei kerro yhtään mitään siitä, millainen opettaja olen.

Jokaisella ihmisellä, niin opettajalla, insinöörillä, siivojalla, paperityöntekijällä kuin hoitajalla, on omat arvonsa ja mielipiteensä. Arvot vaikuttavat siihen, miten ihminen elää arkeaan ja siihen, kuka hän pohjimmiltaan on.

Minulle suuri arvo itsessään on toimia ammatissani eettisesti. Kuten opettajien Comeniuksen valassakin painotetaan.

Opettajana ne arvot, joiden pohjalta opetan ja johon kaikki perusopetus pohjautuu, on määritelty perusopetuksen opetussuunnitelman arvoperustassa. Jokainen voi käydä lukemassa tämän arvopohjan.

”Oppilaita tuetaan rakentamaan omaa arvoperustaansa.”

Tämä on yksi keskeisin ohjenuora perusopetuksen arvopohjassa. Ja tähän me opettajat joka päivä pyrimme.

Suomen ammattitaitoiset opettajat eivät syötä epäeettisin keinoin puoluepolitiikkaa lapsille, toisin, kuin ulostulon tehneet henkilöt vihjaavat.

”Perusopetus rakentuu elämän ja ihmisoikeuksien kunnioittamiselle. Se ohjaa niiden puolustamiseen ja ihmisarvon loukkaamattomuuteen.

Perusopetus edistää hyvinvointia, demokratiaa ja aktiivista toimijuutta kansalaisyhteiskunnassa. Tasa-arvon tavoite ja laaja yhdenvertaisuusperiaate ohjaavat perusopetuksen kehittämistä.

Opetus edistää osaltaan taloudellista, sosiaalista, alueellista ja sukupuolten tasa-arvoa. Opetus on oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.”

Tämän mukaan me opetamme. Silloinkin, vaikka olisimme työn ulkopuolella mukana missä tahansa poliittisessa luottamustoimessa tai vaikka aktivismia harjoittavana järjestövaikuttajana.

Se, että joku epäilyksen siemeniä kylvävä taho haluaa kerätä listaa opettajista, ei saa hiljentää opettajia pois yhteiskunnallisen vaikuttamisen piiristä.

Opettajat kohtaavat työssään läpileikkauksen suomalaisesta yhteiskunnasta. Opettajat tavoittavat jokaisen lapsen Suomessa. Kaikilla erilainen tausta.

Opettajilla on sellaista yhteiskunnallista näkökulmaa, jota tarvitaan niin valtakunnan tason päätöksenteossa kuin kuntapolitiikassa.

Toivon, ettei kukaan opettaja anna takaraivossa vallitsevalle ahdistukselle tilaa kasvaa peloksi vaikuttaa yhteiskuntaan. Työmme osaamme parhaiten maailmassa.

Lisätietoa Perussuomalaisten toimijoiden kampanjasta: https://yle.fi/uutiset/3-11736052

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s