TOIMIVAT TERVEYSPALVELUT OVAT HYVÄN ELÄMÄN PERUSKALLIO

Terveyspalvelujen hyvä ja edullinen saatavuus on kaikkien kuntalaisten oikeus. Oman terveyskeskuksen toimintaedellytysten turvaaminen vaikeimpinakin talouden aikoina on minulle sydämen, mutta myös järjen asia. Kangasala on Suomen 310:sta kunnasta 36. suurin väkiluvulla mitattuna ja kasvamme koko ajan. Minulle on itsestäänselvää, että tämän kokoisessa kunnassa tulee olla vahva oma terveyskeskus.

Sydämen asian tästä tekee viettämäni työvuosi terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta myös se, että isäni vammauduttua hänellä oli paikka oman kunnan terveyskeskuksessa – lähellä perhettä ja sosiaalista turvaverkkoaan, tutuissa ja turvallisissa maisemissa osaavan henkilökunnan hoidossa. Mahdollisuus aloittaa pitkään kestävä kuntoutusprosessi ja mahdollisuus käydä lukuisat lääkärikäynnit lähellä omassa terveyskeskuksessa ovat merkittävä osa kuntoutusprosessin onnistumista. Ikääntyneen väestön osuus tulee kasvamaan entisestään tulevina vuosikymmeninä ja meidän terveydenhoitojärjestelmän tulee pystyä vastaamaan tähän palvelutarpeen kasvuun.

Hoitohenkilökunnan työhyvinvoinnista pitääkin pitää kiinni, sillä tulevaisuudessa kunnat käyvät yhä enenevissä määrin kilpailua koulutetusta hoitohenkilökunnasta ja Kangasalan pitää olla aidosti houkutteleva kunta työllistyä alalle.

Tulevalla valtuustokaudella on edessä myös historian suurin terveyspalvelujen uudistus, mikäli SoTe -hyvinvointialueiden perustaminen menee lainsäädännössä eteenpäin. Kangasalan päättäjien on huolehdittava siitä, että kaupunkimme palvelut siirtyvät mahdollisimman hyvinä uudelle taholle, ja että yhteistyö on sujuvaa myös tulevaisuudessa.

Yhteisen potilastietojärjestelmän käyttöönotto tapahtuu yhdeksässä ympärillämme olevassa kunnassa ja Kangasalan liittymistä tähän Pirkanmaan alue-Pegasokseen tulee vauhdittaa. Näin kangasalalaiset saavat parasta mahdollista palvelua myös tulevaisuudessa. Mikäli uudistus ei toteudu, on meidän keskityttävä peruspalveluiden rakentamiseen niin, että asiakas saa avun helposti yhdestä paikasta. Jonotusaika lääkärille pitää saada laskettua kiireettömässä ajanvarauksessa maksimissaan viikkoon.

Mahdollisuuteen käyttää tarvitessaan terveyspalveluita vaikuttaa aina asiakasmaksujen suuruus. Tulevalla valtuustokaudella kaikki asiakasmaksut pitää säilyttää mahdollisimman alhaisella tasolla, niin kauan kuin niistä itse saamme päättää. Tulevaisuuden tavoitteena on maksuttomat lääkäri- ja hoitajapalvelut perustason terveydenhuollossa

ARVOKAS JA INHIMILLINEN IKÄÄNTYMINEN

On lähtökohtaisesti hyvä linjaus, että vanhukset pystyvät asumaan omissa kodeissaan niin pitkään kuin terveys sen vain sallii. Tämä vaatii niin ikään onnistuakseen osaavaa ja tarpeeksi resurssoitua kotihoitoa – näistäkin ammattilaisista käytävä kilpailu tulee kiristymään.

On kuitenkin huomioitava, että jossakin elämän vaiheessa ikäihmisen kunto romahtaa nopeastikin ja myös muistisairaudet lisääntyvät. Silloin kotona asuminen ei enää onnistu turvallisesti, ja monille vanhuksille yksinäisyys on raskas taakka. Jos näin käy, niin oikean tasoinen palveluasuminen on ainoa inhimillinen ratkaisu.

Kotihoidon, palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen ym. lisäksi pitää olla tarjolla
myös raskaampia hoitovaihtoehtoja, kunkin henkilön tarpeen mukaan.
Kaupunginsairaala
ei ole oikea, eikä edes taloudellinen paikka asuttaa vanhuksia, joiden oikea paikka olisi
kodinomaisissa hoitomuodoissa. Hoitoyksiköiden työn laadun ja henkilöstömitoituksen tehokas valvonta takaa sen, että vanhus voi elää hauraimmatkin vuotensa turvallisesti ja mielekkäästi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s